De meeste jongeren hebben terugkerende uitgaven zoals een telefoonabonnement, kosten van uitgaan, kleding en eten. Ze hebben daarom vaak een (bij)baan en dus ook eigen inkomsten. Vanaf 13 jaar mag je beginnen met bijverdienen. Dit kan in de vorm van een avond- / weekendbijbaantje of vakantiewerk.
Er zijn veel regels die bepalen hoeveel je mag werken en verdienen. Jongeren van 13, 14 en 15 jaar mogen bijvoorbeeld niet meer dan 12 uur per week werken. Daarbij zijn er ook regels voor werken op schooldagen en in de weekenden. Voor jongeren vanaf 16 jaar zijn deze regels minder streng, en voor jongeren vanaf 18 jaar gelden de algemene arbeidsregels volgens de CAO. Werken mag natuurlijk niet ten koste gaan van het huiswerk!
Studenten die studiefinanciering krijgen, mogen niet onbeperkt bijverdienen. Als jongeren teveel verdienen, kan het zijn dat ze een deel van hun studiefinanciering terug moeten betalen en dat ze ook voor de ov-chipkaart moeten betalen. Het is dan verstandig om zo snel mogelijk de studiefinanciering stop te zetten.
Op Nibud.nl vind je allerlei handige tips over werken en geldzaken. Heb je vragen of wil je een persoonlijk advies over geldzaken of problemen met betalingen, neem dan contact op met Kredietbank Limburg.
Zie ook: ‘Steeds makkelijker in de schulden’ een artikel van Roy Spiertz, schuldhulpverlener bij Kredietbank Limburg.
Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.