‘Ik sta naast je’; even geen zorgen voor morgen voor gezinnen met problemen

31 maart 2020

Met het project ‘Ik sta naast je’ van Partners in Welzijn staan onbetaalde ‘gezinsassistenten’ (Gea’s) kinderen en ouders met problemen uit Sittard-Geleen bij. Dit doen ze als tegenwicht aan de zorgen van alledag. De vrijwillige gezinsassistenten brengen weer wat kleur en positieve energie. En dat is echt meer dan welkom.
 

‘’Gezinsassistenten schieten onbetaald en dus op vrijwillige basis probleemgezinnen met (jonge of tiener)kinderen in Sittard-Geleen te hulp. Voorbeelden van problemen zijn ouders die psychisch in de knoop zitten, verstandelijk beperkt zijn, een kind hebben dat extra aandacht vraag (soms met broertjes en zusjes), in financiële nood verkeren, een turbulente echtscheiding achter de rug hebben, vluchteling zijn, met een drugs- of alcoholverslaving kampen, overbelast zijn, noem maar op’’ zegt Margriet van Kempen, sociaal werker en projectcoördinator ‘ik sta naast je’ bij Partners in Welzijn.

 

Hoe ziet de hulp van een gezinsassistent (Gea) eruit?

 

‘’De hulp is heel concreet en praktisch en heeft vooral betrekking op alledaagse zaken. De gezinsassistenten zijn dus pertinent geen professionals uit het zorg- of welzijnscircuit. Want die hulp krijgen ze vaak al. Die Gea’s zijn juist hele gewone mensen’’, aldus Margriet.

 

‘’Ze staan zo’n gezin bij, letterlijk met raad en daad, op uiteenlopende manieren. In principe een dagdeel per week gedurende een langere periode. Als ouders veel zorgen en ellende kennen, gaan ook hun kinderen daar onherroepelijk onder gebukt. In zulke situaties zie je bijna altijd dat zelfs de meest simpele dingen, die in elk gezin eigenlijk doodgewoon horen te zijn, juist niét meer vanzelfsprekend zijn en uiteindelijk meestal verdwijnen. Denk hierbij aan; lekker een potje voetballen in het park, thuis met vriendjes een spelletje spelen of koekjes bakken, samen een keertje naar de bioscoop of winkelen in de stad. Doodnormale dingen dus, die deze kinderen moeten missen. Met als pijnlijk gevolg dat voor kinderen in die omstandigheden allesbehalve een onbezorgde jeugd is weggelegd. Ze zijn letterlijk het kind van de rekening. .Juist dát is de taak van een gezinsassistent: samen met hen leuke dingen doen, plezier maken, of de ouders ondersteunen bij de opvoeding . Hoe? Dat kan in elk gezin weer anders zijn. Maar het moet natuurlijk wel van twee kanten klikken.’’

 

Een voorbeeld van ‘ik sta naast je’

 

In het onderstaande filmpje zie je een interview met de eerste “gekoppelde” Gea en de moeder die zij ondersteunt.

 

 

‘’Ook deze moeder voelt zich door de vrijwillige Gea in aandacht en tijd extra ondersteund bij de opvoeding van haar kind en ervaart meer levensplezier. Vanuit ‘ik sta naast je’ zijn er geen behandelingsplannen en zware doelen. Het gewone leven wordt weer een stukje leuker en lichter. Zowel moeder als kind verheugen zich op de bezoekjes van de Gea. Zij haalt niet alleen het meisje op om leuke dingen te doen maar brengt veel plezier, ontspanning, glimlachjes en zelfs af en toe een uitstapje of cadeautje’’ sluit Margriet tevreden af.

 

‘Ik sta naast je’ is voorlopig nog een proef van drie jaar. Het Oranje Fonds ondersteund gedurende deze periode.

 

Aanmelden?

 

Heb je interesse om Gezinsassistent te worden?

Wil je een gezin of je eigen gezin aanmelden?

Stuur dan een email naar ikstanaastje@piw.nl

 

Voor meer informatie en de actuele vrijwilligersvacatures,

Kijk op de website www.ikstanaastje.nl

Of kijk op de ‘Ik sta naast je’ facebookpagina 

Geplaatst op 31 maart 2020 | Categorie Nieuws

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.