Cursussen rondom scheiding

16 september 2022

Ieder jaar horen 86.000 thuiswonende kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Partners in Welzijn biedt (preventieve) cursussen rondom scheiding voor ouders en kinderen om te ondersteunen in deze moeilijke tijd.

 

Het begint met de boodschap aan je kind(eren) dat jij en je partner uit elkaar gaan. Hierop volgen vaak heftige emoties zoals boosheid of verdriet. Vervolgens gaat er veel veranderen in jouw leven en het leven van je kinderen. En uiteindelijk ga je samen bouwen aan een nieuw leven. Wat hier beschreven wordt in 3 korte simpele zinnen, is in werkelijkheid een heel proces. Een proces dat voelt als een achtbaan, met pieken en dalen, en dat misschien wel jaren duurt.

 

Kinderen en scheiding

 

Iedere ouder wil het beste voor zijn kinderen. Het liefst wil je je kinderen zoveel mogelijk beschermen tegen pijn en verdriet. Aan de andere kant horen hobbels en tegenslagen bij het leven, ieder mens krijgt zijn portie. En kinderen zijn ook vaak heel veerkrachtig, onderschat ze niet!

 

Kinderen hebben nog wel eens de neiging om zichzelf weg te cijferen als ze voelen dat papa en mama niet lekker in hun vel zitten. En als ouder kun je ook niet alles in je eentje. Omdat kinderen hun ouders niet willen belasten, kan het voor hen soms prettiger zijn om met iemand te praten die wat meer afstand heeft tot de situatie. Bijvoorbeeld een buurvrouw, een oom of een hulpverlener.

 

Het ene kind wordt misschien rebels, of is extreem aanhankelijk of valt terug in oud gedrag (zoals bijvoorbeeld in bed plassen). Met het andere kind lijkt er misschien weinig aan de hand, het lijkt alsof hij er vrij makkelijk ‘doorheen fietst’. In beide gevallen kan het voor een kind fijn zijn om wat extra ondersteuning te krijgen. Dit kan door middel van een aantal cursussen rondom scheiding, begeleid door de jeugd- en gezinswerkers / schoolmaatschappelijk werkers van Partners in Welzijn.

 

Lees meer over scheiding in ons eerder verschenen artikel ‘Scheiden heeft grote impact op kinderen’ (2019) of bekijk ons webinar Kinderen en scheiden on-demand terug.

 

Cursussen rondom scheiding

 

Het jeugd- en gezinswerk / schoolmaatschappelijk werk van Partners in Welzijn biedt op het gebied van (echt)scheiding een aantal cursussen aan voor ouders en kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. De insteek van deze cursussen is heel preventief. Een stukje ondersteuning in een moeilijke tijd, een plek voor kinderen om hun verhaal te delen, andere kinderen te leren kennen die in dezelfde situatie zitten, leren omgaan met gevoelens en hier woorden aan te geven. Want als een kind kan uitleggen waar hij last van heeft en welke behoefte hij heeft, kan hij ook geholpen worden. Een vaardigheid die je meeneemt voor de rest van je leven.

 

Hieronder zetten we de cursussen voor je op een rij:

 

ScheidingsATLAS

Je partner wordt je ex, maar blijft wel je collega-ouder. Hoe ga je daar goed mee om? Hoe communiceer je met elkaar? Hoe kun je ervoor zorgen dat een scheiding niet eindigt in een vechtscheiding? En wat heeft jullie kind nodig na de scheiding?

Belangrijke thema’s in ScheidingsATLAS zijn de invloed van de scheiding op je kind, samenwerken in het ouderschap, in gesprek blijven met de andere ouder, positief opvoeden en goed voor jezelf zorgen.

 

De cursus is voor ouders van kinderen in alle leeftijden en bestaat uit 2 bijeenkomsten van 3 uur.

 

Stoere Schildpadden

De twee meest belangrijke doelstellingen van Stoere Schildpadden zijn:

  • Het ervaren van steun van leeftijdsgenootjes die hetzelfde meemaken, om zo de spanning van de scheiding te verminderen.
  • Het leren van vaardigheden in probleem oplossen, zodat kinderen beter om kunnen gaan met gevoelens na de scheiding.

 

Handpop schildpad Sam speelt een centrale rol. Sam helpt om gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Sam heeft ook gescheiden ouders en is dus naast een aantrekkelijk kameraardje ook een lotgenootje die zijn ervaringen deelt met de kinderen uit de groep. Sam helpt ook bij het oefenen van vaardigheden in probleem oplossen.

 

De cursus is voor kinderen van 4 t/m 6 jaar (groep 1 en 2) en bestaat uit 12 bijeenkomsten van 45 minuten.

 

 

Dappere Dino’s

De doelstellingen van de cursus Dappere Dino’s is gelijk aan die van Stoere Schildpadden. Met het verschil dat deze cursus voor wat oudere kinderen is en dat handpop dino Rex een centrale rol speelt. Samen met Rex leren kinderen beter om te gaan met de veranderingen die bij een scheiding komen kijken.

 

Ook deze cursus bestaat uit 12 bijeenkomsten van 45 minuten en is voor kinderen van 6 t/m 8 jaar (groep 3 en 4).

 

 

Kinderen scheiden niet

Deze cursus is gericht op het omgaan met (moeilijke) gevoelens die bij een scheiding komen kijken. Kinderen ervaren steun van elkaar en leren spelenderwijs om te gaan met deze gevoelens en oefenen hun vaardigheden.

 

De cursus is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar (groep 5 t/m 8) en bestaat uit 6 bijeenkomsten voor de kinderen.

 

 

Lees ook ons eerder verschenen artikel over de cursus Kinderen scheiden niet inclusief filmpje.

 

Aanmelden

 

Wil je meer informatie over een cursus of wil je je kind aanmelden? Neem dan contact op met de schoolmaatschappelijk werker die verbonden is aan de school van je kind, of verbonden aan je woonplaats. Weet je niet wie dat is? Je kunt ook bellen naar het algemene nummer van Partners in Welzijn: 046-4575700.

 

Aanmelden kan doorlopend. Bij voldoende aanmeldingen worden de cursussen 2 keer per jaar gegeven.

 

Kijk ook eens op onze agenda voor een overzicht van alle cursussen van Partners in Welzijn.

 

Geplaatst op 16 september 2022 | Categorie Jongeren, Nieuws, Peuter, Schoolkind

Vragen? Neem dan contact op!

Je kunt ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongeren.

Heb je vragen naar aanleiding van de artikelen? Wil je graag met iemand in contact komen omdat je vragen of zorgen hebt? Bel of stuur een whatsapp-bericht naar het CJG 046-8506910 of mail naar info@cjg-wm.nl en we zorgen dat jouw vraag op de juiste plek terecht komt.

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.