Aandacht voor jou en je baby

11 december 2019
Deel via:

De geboorte van een baby is een grote verandering in het leven van ouders. Het is een bijzondere gebeurtenis. Voor iedere ouder is het wennen aan de nieuwe situatie. Als je pas een baby hebt wil je je baby graag begrijpen, contact maken en van ze kunnen genieten. Maar mogelijk gaat dat nog niet vanzelf:  “Bijvoorbeeld als ouders niet lekker in hun vel zitten of zich onzeker voelen over het ouderschap” verteld Esther Huijsmans, jeugdverpleegkundige bij JGZ Consultatiebureau.

 

“Dit kan verschillende redenen hebben. Je kunt hierbij denken aan een zware zwangerschap, zware bevalling of prematuur geboren baby. Maar ook ouders die tijdelijk niet goed in hun vel zitten omdat ze veel piekeren, erg perfectionistisch zijn of zorgen hebben om hun partner die psychische problemen heeft. Bijvoorbeeld somberheidsklachten, angstklachten of een postnatale depressie.”

 

Groepscursus ‘Jij en ik’

“Daarom is er nu de groepscursus ‘Jij en ik’ voor alle jonge ouders die een pasgeboren baby hebben (tot 1 jaar). De cursus gaat in op het stimuleren van een prettig contact tussen ouders en hun baby. Dit helpt om zo een gezonde ontwikkeling van de baby en jou als ouder mogelijk te maken in het eerste levensjaar. Na deelname aan de groep hopen we dat je nog meer plezier beleeft aan het contact met je baby en dat je zelfvertrouwen als ouder groter is geworden.”

 

Wat kun je als ouder verwachten van ‘jij en ik’?

“De cursus bestaat in totaal uit 7 bijeenkomsten. Deelname aan de cursus is gratis. Na aanmelding krijg je eerst een kennismakingsgesprek met een van begeleiders van ‘Jij en ik’ bij je thuis”, legt Esther uit. “We praten dan over hoe jij vindt dat het met jou en je baby gaat en of je vragen hebt en je zorgen maakt over je kindje.”

 

Wat levert de cursus je op?

“Je krijgt als ouder ondersteuning in je rol als moeder of vader, je leert contact maken met je baby, je leert de signalen kennen en leert beter begrijpen wat je baby nodig heeft. Daarnaast wissel je tijdens de cursus eigen ervaringen uit met andere ouders die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Zo wordt je zelfverzekerder en sterker in je rol als moeder of vader.”

“In de 7 bijeenkomsten komen allerlei thema’s aan bod: Zwangerschap en bevalling, Ervaringen ouderschap, Goed genoeg ouderschap, Sociaal netwerk, Contact met je baby, Denken – voelen – doen en tot slot Rust – respect – regelmaat. Van de in totaal 7 bijeenkomsten, vinden de eerste 6 bijeenkomsten plaats zonder je baby. Er is kinderopvang aanwezig waar je kindje – indien gewenst – wordt verzorgd tijdens de groepsbijeenkomst. De laatste bijeenkomst sluiten we feestelijke af samen met je kindje.”

 

Voor meer informatie en aanmelding voor de cursus, check je snel onze Agenda. De cursus wordt meerdere keren per jaar gehouden.

Geplaatst op 11 december 2019 | Categorie Baby's, Zwanger

Vragen? Neem dan contact op!

Soms lopen de dingen niet zoals gehoopt. Samen met jou zoeken we naar een oplossing! Daarom kun je ons alles vragen over het opvoeden, opgroeien, de verzorging of gezondheid van jouw baby, peuter, kind en jongere. Wie wij zijn? Pedagogen, psychologen kind & jeugd en andere deskundigen. Wij werken in de regio Westelijke Mijnstreek actief samen met huisartsen, jeugdartsen en ketenpartners en denken graag met je mee (en vinden niets gek).

Bel onze professionals

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Stel je vraag via WhatsApp

 

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

#opgroeienin046

Hulp nodig? Hallo zeggen? Of gewoon niks willen missen? Abonneer je dan nu!.

Onze partners

Opvoeden en opgroeien doe je samen! Wij werken daarom actief samen met gemeenten en partners uit de regio.